Shortcut coaching

Hoort u zeggen "ik ben gewoon zo" of "het zit in mijn genen"? En wenst u dat het niet zo was? Dan is shortcut coaching een effectieve methode.

Met shortcut coaching wordt door de coachee een kort uitstapje gemaakt naar de situatie toen die "eigenheden" er nog niet waren. Met de ontdekking van de coachee dat functioneren zonder die eigenheden net zo goed kan en zelfs beter, opent zich onmiddelijk de weg naar effectiever functioneren. 

Shortcut coaching leidt tot een krachtiger persoon met een ruimer referentiekader. Gedrag wordt beter begrepen en minder beoordeeld. Onbetreden paden worden eerder verkend. Het zelfvertrouwen groeit. 

Praktijkvoorbeeld
Een veelbelovende manager van een multinational presteert goed. In zijn aanpak van problemen ontwijkt hij de directe confrontatie. Hij lost problemen op indirecte wijze diplomatiek op. Toch denkt hij beter te kunnen. In de coaching door Personal Management Care blijkt dat hij een bovenmatige inspanning doet om conflicten te voorkomen. Waarom hij zo doet wordt binnen een half uur door de short-cut in de coaching duidelijk. Hij blijkt te weten niet altijd zo te zijn geweest. Hij legt met voorbeelden uit dat hij geleerd heeft het omzeilen van conflicten als de enige en vanzelfsprekende manier van oplossen te zien. Nu hij weet dat hij dat gedrag geleerd heeft ontdekt hij andere manieren van conflictoplossing. Op deze wijze vindt de manager met weinig inspanning en in korte tijd zijn weg in het direct aanpakken van conflicten. Voor zijn referentiekader was dat een nieuwe ervaring. Voor zijn functioneren een structurele verbetering.